Uredba Europske unije (EU) o procjeni zdravstvenih tehnologija stupa na snagu 2025.

Uredba o HTA

U prosincu 2021. godine objavljena je Uredba Europske unije o procjeni zdravstvenih tehnologija. Primjena uredbe počinje 12. siječnja 2025. Uredba je u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u svim državama članicama. Zajedničko djelovanje ostvaruje se u četiri osnovna područja: Zajedničke kliničke procjene; Zajednička znanstvena savjetovanja; Zdravstvene tehnologije u nastajanju kao i Dobrovoljna suradnja na području procjene zdravstvene tehnologije.

Kako bi se osiguralo da zajednički rad bude najviše znanstvene kvalitete i da odražava najnovija dostignuća, vanjski stručnjaci s relevantnim opsežnim specijaliziranim stručnim znanjem trebali bi dati doprinos zajedničkim kliničkim procjenama i zajedničkim znanstvenim savjetovanjima. Takvi stručnjaci uključuju kliničke stručnjake u dotičnom terapijskom području, pacijente oboljele od te bolesti i druge relevantne stručnjake za, primjerice, dotičnu vrstu zdravstvene tehnologije ili pitanja povezana s osmišljavanjem kliničkih studija.

Edukacija za liječnike

S obzirom na važnost ove nove Uredbe, Liječničke novine od rujna 2023. omogućuju svojim članovima edukaciju, kratkim i jasnim tekstovima o ulozi liječnika unutar četiri osnovna područja zajedničkog djelovanja. Tekstove pripremaju dr.sc. Mirjana Huić, dr. med. (HTA/EBM Center, Zagreb) i prof.dr.sc. Ana Marušić, dr. med. (Centar za medicinu utemeljenu na dokazima Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu), obje članice Cochrane Hrvatska.

Tekstove objavljene od rujna do studenog 2023. (prosinac u najavi) možete pronaći u Liječničkim novinama, na poveznici https://www.hlk.hr/2023.aspx, s dolje navedenim temama:

Rujan 2023.

Uredba Europske unije (EU) o procjeni zdravstvenih tehnologija stupa na snagu 2025. Koja je uloga liječnika u područjima zajedničkog djelovanja?

Listopad 2023.

Uloga liječnika u području zajedničke kliničke procjene – okvir procjene

 

Studeni 2023.

Uloga liječnika u zajedničkim znanstvenim savjetovanjima

Prosinac 2023.

Uloga liječnika u Ispitivanju vidokruga (zdravstvene tehnologije u nastajanju) i Dobrovoljnoj suradnji

Od veljače 2024. besplatna edukacija za liječnike bit će dostupna i on-line, a za sve zainteresirane za detaljnom edukacijom, ista će biti omogućena na nekoliko mjesta u Hrvatskoj. Najava slijedi!

Edukacija za pacijente i udruge pacijenata

Besplatna edukacija za pacijente i udruge pacijenata već je započela putem EU projekta: EUCAPA – European Capacity Buidling for Patients, čiji se detalji nalaze na poveznici https://www.eucapa.eu/, kao i mogućnost registracije za navedenu. Stoga pozivamo partnerske organizacije/udruge pacijenata Hrvatskog Cochrane da se uključe.

HTA