Sastanak europskih Cochraneovih skupina u prekrasnom Beču

Sastanak europskih Cochraneovih skupina u Beču

Sastanak europskih Cochraneovih skupina u prekrasnom Beču

Članice Hrvatskog Cochranea, Irena Zakarija-Grković, Tina Poklepović Peričić i Nensi Bralić su 23. i 24. svibnja u Beču sudjelovale na dvodnevnom sastancima europskih Cochraneovih skupina. Cilj ovoga susreta bio je osnažiti postojeće veze između Cochraneovaca u Europi, ali i uspostaviti formalnu mrežu izvrsnosti u području sinteze dokaza i znanstvene metodologije. 

Udruživanje stručnjaka s različitom ekspertizom i iskustvima iz raznih dijelova EU-a je prilika za učinkovitiji odgovor na zajedničke izazove, poput obrazovanja budućih zdravstvenih djelatnika, kontrole kvalitete i transparentnosti kliničkih istraživanja na razini EU te kvalitete i standardizacije zdravstvene skrbi. 

Mreža je prilika za razmjenu znanja i međusobno osposobljavanje, unaprjeđenje edukacije, projektne suradnje te znanstvenu raznovrsnost i zajednički rad na izradi visokokvalitetnih kliničkih smjernica i protokola.

Susretu je nazočila i glavna urednica Cochraneove knjižnice, Karla Soares-Weiser pa je ovaj susret bio i prilika za zajednički rad na razradi Cochraneove znanstvene strategije i definiranju  strateških prioriteta Cochranea, kao što su višestruke kronične bolesti, zdravlje majki, novorođenčadi i djece, klimatske promjene i održivost te infektivne bolesti.

Ciljevi i aktivnosti koje smo konkretizirali na sastancima, uskoro su se prebacili u online sferu gdje, podijeljeni u manje skupine, započinjemo s razradom koraka i odgovornosti kako bi na vrijeme do sljedećeg sastanka u studenome djelovali u skladu s dogovorenim akcijskim planom.

 

Tina Poklepović Peričić

Nensi Bralić