Rad profesorice Ane Jerončić u uglednom časopisu JAMA

Rad prof. Ane Jerončić, voditeljice izobrazbe u Hrvatskome Cochraneu, pod nazivom Preprint servers’ policies, submission requirements, and transparency in reporting and research integrity recommendations (Načela i preporuke znanstvenih repozitorija o znanstvenoj čestitosti i transparentnosti objave rukopisa) objavljen je u uglednom znanstvenom časopisu JAMA (Journal of American Medical Association). Rezultati rada objavljeni su u istraživačkom pismu.
 
Zajedno s profesorima John Ioannidisom i Steven Goodmanom sa Sveučilišta Stanford, članovima američke Nacionalne akedemije medicine (engl. National Academy of Medicine), znanstvenicima iz Nizozemske, te Mariom Maličkim, profesorica Jerončić je analizirala načela i preporuke 57 preprint servera (znanstvenih repozitorija). Rad je prvi u nizu radova planiranih unutar te suradnje.
 
Profesorica Jerončić, s timom istraživača iz Amerike i Nizozemske, analizirala je kakve preporuke i mehanizme kontrole imaju preprint serveri, i to svih 57 koliko ih je bilo u travnju ove godine (u međuvremenu se pojavilo još par servera). Rezultati nisu bili ohrabrujući, jer od 18 točaka znanstvene čestitosti i transparentnosti objave, u prosjeku (točnije medijanu) serveri su imali preporuke za samo 1 od 18 točaka, najčešće o načinu dijeljenja sirovih podataka. Nadalje, samo dva servera (Preprints.org and Research Square) su imali detaljni opis provjera koju rukopisi prolaze prije objave.  

Čestitamo prof. Jerončić na objavljenom radu!