Održan tečaj "Važnost sustavnih pregleda u svakodnevnoj kliničkoj praksi" u Mostaru

Tečaj u Mostaru

Izvješće s drugog međunarodnog tečaja za zdravstvene djelatnike pod nazivom “Važnost sustavnih pregleda u svakodnevnih kliničkoj praksi”

U organizaciji Cochrane Bosna i Hercegovina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar te Cochrane Hrvatska, u petak 19. travnja 2024. godine u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održao se drugi međunarodni tečaj za zdravstvene djelatnike pod nazivom “Važnost sustavnih pregleda u svakodnevnoj kliničkoj praksi“. S ograničenim brojem sudionika, njih ukupno 15, tečaj je bodovan od Liječničke i Ljekarske komore HNŽ/HNK. Pokrovitelji tečaja su bili : Cochrane Hrvatska Medicinski fakultet u Splitu , Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/HNK, Medicinski fakultet Sveučilište u Mostaru, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilište u Mostaru, Liječnička/Ljekarska komora HNŽ/HNK i Sveučilišna klinička bolnica Mostar. 

Događaj je okupio sve zainteresirane za navedenu tematiku, liječnike različitih specijalnosti i specijalizacija (infektologija, mikrobiologija, farmakologija, interna medicina), medicinske sestre različitih smjerova te knjižničare.

Predavači su bili članovi Cochrane Hrvatska i Cochrane Bosna i Hercegovina. Iz Cochrane Hrvatska su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Irena Zakarija-Grković, doc. dr. sc. Tina Poklepović Peričić, dr. sc. Mirjana Huić, dr. med., dr. sc. Andrija Babić, dr. med. i Nensi Bralić, dr. med. dent. S druge strane, iz Cochrane Bosna i Hercegovina su sudjelovali doc. dr.sc. Filipa Markotić, izv. prof. dr. sc. Svjetlana Grgić i doc. dr. sc. Josip Šimić. 

Na samom početku Nensi Bralić, dr. dent. med. upoznala je sudionike s hijerarhijom dokaza u medicini i važnosti razlikovanja ustroja istraživanja iz kojeg dokazi potječu. Zatim su doc. dr. sc. Filipa Markotić i prof. dr. sc. Svjetlana Grgić iz Cochrane Bosna i Hercegoivina govorile o važnosti sustavnih pregleda i njihovom razumijevanju u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Doc. dr. sc. Tina Poklpović Peričić je naglasila važnost dobro postavljenog kliničkog pitanja jer bez njega nema kvalitetnog sustavnog pregleda. Nakon toga, doc. dr. sc. Josip Šimić je sudionicima demonstrirao praktičan rad pretraživanja znanstvenih dokaza, što se pokazalo izrazito korisnim. Kritičku procjenu kvalitete znanstvenih dokaza i težinu istog nam je predstavio dr.sc. Andrija Babić, a procjenu zdravstvenih tehnologija na zanimljiv način nam je predstavila dr. sc. Mirjana Huić, koja se priključila online iz Zagreba.

Na kraju, izv. prof. dr. sc. Irena Zakarija-Grković nam je predstavila globalno rad Cochrane, alate koje Cochrane nudi za lakšu uporabu sustavnih pregleda te istaknula dosadašnje aktivnosti i planove rada Cochrane Hrvatska. 

Sudionici su bili iznimno zadovoljni organiziranim tečajem nakon kojeg je uslijedio upis novih budućih aktivnih članova Cochrane Bosna i Hercegovina. 

Grupna fotografija ispred Medicinskog fakulteta u Mostaru

Irena i Svjetlana sa dekanom i prodekanom Medicinskog fakulteta u Mostaru

Svjetlana Grgić

Tina Poklepović Peričić

Filipa Markotić

Zajednička fotografija sa polaznicima tečaja

Polaznici tečaja

Predavači na tečaju

Razmjena darova