Najava predavanja dr. Benjamina Đulbegovića na Medicinskom fakultetu u Splitu

dr. Benjamin Đulbegović

Zadovoljstvo nam je najaviti predavanje dr. Benjamina Đulbegovića koje će se održati dana 29. kolovoza 2024. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu (dvorana B102) s početkom u 11:30h. Tema predavanja: "The quality of evidence and truth"

O predavaču: Profesor Benjamin Đulbegovićjedan je od vodećih svjetskih onkologa i hematologaPorijeklom iz Sarajeva, prof. Đulbegović već više od 30 godina živi u SAD-u gdje je šef odjela onkologije na Sveučilištu South Florida i direktor Centra za medicinu utemeljenu na dokazima i istraživanja učinaka liječenja. 

Glavni fokus njegova istraživačkog djelovanja jesu medicina utemeljena na dokazima, uključujući izradu sustavnih pregleda i metaanaliza, kao i izazovi u donošenju odluka i kliničko rasuđivanje te utjecaj kliničkih istraživanja na kvalitetu skrbi i ulogu nesigurnosti u medicini. 

Autor je stotina znanstvenih radova i 20 poglavlja u stručnim knjigama. Za svoj rad o osjećaju krivnje prilikom donošenja odluka i ulozi nepredvidivosti u kliničkim istraživanjima, prof Đulbegović je višestruko nagrađivan diljem svijeta. Prof Đulbegović bavi se pitanjima jednakosti kao osnovnog etičkog principa za što je dobio i prestižnu nagradu Cochraneove kolaboracije „Thomas Chalmers Award“. Rad profesora Đulbegovića o etičkim načelima i vezi između kliničkih pokusa i uspješnosti liječenja čini ga prvim predstavnikom 21. stoljeća u James Lind Library, a njegov rad smatra se najautoritativnijim izvorom o pitanjima evolucije testiranja medicinskih postupaka i napretka u zdravstvenoj skrbi. Mediji širom svijeta rad nedugo nakon njegova objavljivanja uskoro prozivaju „zakonom kliničkih otkrića“.