MOJ POSJET HRVATSKOM COCHRANEU: INSPIRACIJA I LEKCIJE ZA DANSKU

Posjet Mihaele Ivošević iz danskog Cochranea

Diplomirala sam edukacijsku rehabilitaciju u Zagrebu i javno zdravstvo u Danskoj te nekoliko godina radila s pacijentima i u znanosti. Trenutno radim kao asistentica u nastavi i doktorska studentica u Cochrane Danskoj i Centru za medicinu utemeljenu na dokazima u Odensi. Moj doktorski rad usmjeren je na razvoj i usavršavanje planova analize za meta-analize. Ovi planovi obuhvaćaju analize primarnih i sekundarnih ishoda, primarne i sekundarne analize, uključujući analize osjetljivosti i heterogenosti, te sintezu podataka kako bi se poboljšala točnost i pouzdanost sintetiziranih istraživačkih nalaza u medicinskim znanostima.

Od 7. do 10. srpnja imala sam iznimnu čast posjetiti članove Hrvatskog Cochranea i Centra za medicinu utemeljenu na dokazima u Splitu te upoznati široki djelokrug njihova rada. Oduševilo me koliko su napredni u korištenju AI tehnologije, proučavanjima istraživačkog integriteta i vrednovanja zdravstvenih tehnologija. Posebno me je dojmilo i saznanje da imaju veliki obrazovni utjecaj na studente medicine, stomatologije i farmacije kojima tijekom prve tri godine studija drže nastavu o medicini utemeljenoj na dokazima, dok se kod nas u Danskoj nastava iz tog područja održava tek na petoj godini, i to isključivo za studente medicine. Rano učenje o metodologijama biomedicinskih istraživanja studentima omogućuje da od početka studija nauče kvalitetno čitati i interpretirati istraživanja te kritički promišljati o relevantnim zdravstvenim pitanjima. Također, posebno me impresionirala predanost hrvatskih kolega u promicanju dostupnosti Cochraneovih laičkih sažetaka i glasovnih zapisa sustavnih pregleda u Hrvatskoj. 

Moja trodnevna posjeta Hrvatskom Cochraneu  donijela mi je još jedno zanimljivo iskustvo - susret s prof. dr. sc. Katarinom Vukojević,  prodekanicom za znanost Medicinskog fakulteta u Splitu. Tom sam je prigodom izvijestila o ustroju Cochrane centra u Danskoj, u kojoj ministarstvo zdravstva, bolnice i fakulteti zajednički zapošljavaju  čak 16 istraživača, što svjedoči o vrednovanju znanstvenih aktivnosti Cochranea u toj zemlji. S druge pak strane, od prodekanice Vukojević saznala sam da je veliki dio aktivnosti znanstvenika izvan redovne nastave, poput sudjelovanja u radu Cochranea, isključivo zasnovan na entuzijazmu pojedinaca i volonterskom angažmanu. Stoga se nadam da će se uskoro i u Hrvatskoj, koja već ima jako dobro razvijen Cochrane centar, uskoro prepoznati iznimna važnost ulaganja u Cochraneove aktivnosti. 

Hvala Hrvatskom Cochrane-u, pogotovo njezinoj direktorici izv. prof. dr. sc. Ireni Zakariji-Grković na gostoprimstvu. Predanost članova Hrvatskog Cochrane i multidisciplinarnost u metodološkim istraživanjima odličan su primjer kako se unapređuje zdravstvena skrb na nacionalnoj i globalnoj razini.

Vidimo se u Pragu u rujnu, na Global Evidence Summit :)

Mihaela Ivošević

Mihaela Ivošević, Katarina Vukojević, Irena Zakarija-Grković

Mihaela Ivošević i Irena Zakarija-Grković

Mihaela Ivošević i članovi Hrvatskog Cochranea