IZVJEŠĆE O SUDJELOVANJU NA DRUGOM Global Evidence Summitu 2024.

Global Evidence Summit, Prag 2024.

Na drugom svjetskom kongresu  Global Evidence Summitu održanog u povijesnom gradu Pragu, 02 Universumu,  od 10 do 13.rujna 2024. godine. po prvi put sudjelovale su i suvoditeljice Cochrane Bosna i Hercegovina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, doc.dr.sc. Filipa Markotić i prof.dr.sc. Svjetlana Grgić. To je bila jedinstvena prilika za nas i naše kolege diljem svijeta da se uključe u praksu utemeljenu na dokazima, sa zajedničkom misijom pružanja platforme za raspravu o kritičnim pitanjima u različitim sektorima, uključujući zdravstvo, obrazovanje, socijalnu pravdu, okoliš i klimatske promjene.

Glavni cilj summita je pružiti multidisciplinarnu i međukulturalnu platformu koja delegatima i govornicima pruža priliku za razmjenu ideja o tome kako najbolje proizvesti, sažeti i širiti dokaze za informiranje politike i prakse, te korištenjem tih dokaza poboljšati živote ljudi diljem svijeta.

Članovi Globalnog organizacijskog odbora i brojni partnerski pododbori koji su podržali događaj marljivo su radili iza kulisa kako bi osigurali da isporučimo zanimljiv i važan program za sada i za budućnost oko sljedećih tema: program održivog razvoja, važnost integriteta istraživanja koji čini dokaze dostupnima, snaga sinergije u sintezi dokaza i sintezi proizvoda, prijevod i provedba dokaza te zagovaranje veće komunikacije i korištenja dokaza.  Program je bio organiziran kroz različite sesije , plenarne sastanke s inspirativnim govornicima koji nude različite perspektive o ključnim temama kroz povezane prezentacije i panel rasprave.

Sesije izazova s ​​dokazima su bile izrazito korisne zbog korsnih debata i dijaloga zajednice o dokazima za poticanje kritičkog razmišljanja i dublje rasprave.

Usmene sesije su nam pomogle grupiranje više usmenih prezentacija prema sličnim temama, a posebno su bile korisne radionice s interaktivnim sesijama za praktično učenje.

Poster sesije su bile izvrsno organizirane s velikim brojem postera kojima se moglo steći uvid u najnovija istraživanja putem vizualnih prezentacija, pružajući priliku za izravnu interakciju s istraživačima.

Sudjelovanje na ovakvom kongresu omogućilo nam je uvid u cjelokupni rad najboljih znanstvenika među najboljima u svijetu i dobivanje inspiracije za daljnji rad i razvoj Cochrane BIH.