˝Hrvatska se stalno spominje!˝: održan 30. Cochrane kolokvij

Danira, Ana i Irena

˝Hrvatska se stalno spominje!˝: održan 30. Cochrane kolokvij

Od 3. do 6. rujna održan je 30. Cochrane kolokvij (godišnji znanstveni kongres Cochranea) u Queen Elizabeth II centru, u središtu Londona.

Ovo je prvi put da su se ‘Cochraneovci’ okupili u živo nakon Edinburga 2018. godine pa ne iznenađuje činjenica da se okupilo preko tisuće ljubitelja ‘medicine utemeljene na dokazima’, uključujući čak dvanaest predstavnika Hrvatskog Cochranea! Zahvaljujući tome ˝Hrvatska˝ i Hrvatski Cochrane su se često spominjali.

Kongres je obuhvatio četiri plenarna predavanja, 232 oralne prezentacije, 296 postera, 72 radionica i tri 'Skills Lab' sekcije. Teme su bile brojne, uključujući globalno zdravlje i jednakost, znanstvenu čestitost, suradnja s pacijentima, procjena pouzdanosti znanstvenih dokaza, određivanje znanstvenih prioriteta, komunikacijske vještine, metaanalizu, pretraživanje literature, sinteza i prikazivanje rezultata kada metaanaliza nije moguća, alati za procjenu rizika pristranosti u znanstvenim istraživanjima, 'živi' sustavni pregledi, 'brzi' sustavni pregledi, diseminacija dokaza, edukacija zdravstvenih djelatnika o sustavnim pregledima. Bio je pravi izazov odabrati sesiju među brojnim zanimljivim paralelnim sesijama. Plenarna predavanja s kongresa bit će javno dostupna na stranicama Cochranea.

Cochrane kolaboracija osnovana je 1993. godine pa je kongres ujedno bila prilika prisjetiti se početaka i dosadašnjih postignuća te planirati budućnost. Cochrane kolaboracija ima preko 130.000 članova diljem svijeta koji pridonose izradi i promicanju zdravlja i skrbi utemeljene na dokazima. Objavili su preko 9.000 Cochraneovih sustavih pregleda, koji se objavljuju u časopisu Cochrane Library, s čimbenikom odjeka 8,4, a u 2022. godini 72% kliničkih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije sadržavali su Cochraneov sustavni pregled.

Slijedeći Kolokvij održat će se slijedeće godine u Pragu u sklopu 'Global Evidence Summit', susreta četiriju globalnih organizacija koji se bave zdravstvenom skrbi utemeljenom na dokazima: Cochrane, Joanna Briggs Institute (JBI), Guidelines International Network (GIN) i The Campbell Collaboration.

Irena Zakarija-Grković

 Irena s CEO Cochranea Catherine Spencer i kolegom Luis Garegnani

Irena s CEO Cochranea Catherine Spencer i kolegom Luis Garegnani iz Argentine

2 Ane i Antonija

Ana Jeličić, Ana Marušić, Antonija

Irena, Tina i Dario

Irena, Tina i Dario

Ana i Irena sa Sir lain Chalmers

Ana i Irena sa Sir Iain Chalmers

Danira, Ana i Irena

Danira, Ana i Irena